Sunday, June 27, 2010

Lupe Nak AppEar gambor ayam berbintat

ni ler yg pu3 tahu pasal chicken pox..kihkih

'^' dulu pu3 pon pernah kena penyakit ni

Pu3 kena demam campak lu..tapi tak lah teruk ngat...kuar skit jerk..tatutnyer..org kate bila kuar ckit..t mari lagi demam campak tu..alahoi...tak comel lah pu3 yer???ni dia pu3 nak share story pasal demam campak..let's go...
Chicken pox yang dikenali dengan nama cacar air, jintungan atau bertih dalam bahasa melayunya adalah disebabkan oleh sejenis virus yang dinamakan virus varicella- zoster. Ia amat mudah berjangkit dan ia boleh berlaku pada semua peringkat umur. Penyakit ini biasanya berlaku kepada kanak-kanak akan tetapi sekiranya ia berlaku kepada orang dewasa simptomnya akan lebih teruk berbanding kanak-kanak.

Chicken pox boleh merebak melalui sentuhan,titisan cecair daripada orang yang dijangkiti( batuk dan bersin ) dan bahan tercemar dengan cairan seperti pada pakaian atau tuala penghidap chicken pox.

Pesakit yang terkena chicken pox boleh merebakkan virus penyakit ini dalam masa 48 jam sebelum timbulnya ruam sehinggalah kantung air yang terbentuk di atas ruam menjadi kering dan berkeruping.

Selepas pulih daripada chicken pox, virus akan kekal berada di dalam badan seumur hidup. Walaupun manusia tidak boleh mendapat jangkitan chicken pox 2 kali, virus yang sama juga menyebabkan kayap ( shingles ). Oleh itu seseorang yang terkena kayap boleh menjangkitkan virus varicella-zoster kepada individu yang masih belum lagi terkena chicken pox dan sekaligus menyebabkan penyakit chicken pox kepada individu tersebut.

Simptom

Simptom-simptom selalunya bertahan selama 2 minggu dan ianya hanya muncul setelah 10-21 hari selepas pendedahan kepada penyakit ini.

Walaupun tidak merbahaya, ia boleh menjadi penyakit yang serius sekiranya sistem imuniti yang lemah contohnya di dalam bayi yang baru lahir, pesakit yang sedang dalam rawatan kemoterapi, pesakit yang mengambil steroid, wanita mengandung atau pesakit HIV/AIDS.
Simptom-simptom termasuklah :

1. Bermula dengan demam, sakit tekak dan rasa letih.

2. Beberapa hari kemudian disusuli pula oleh ruam dan gatal-gatal badan. Ruam selalunya bermula di bahagian kulit kepala, bawah ketiak,mulut,hidung dan kawasan pinggul.Ruam bermula dengan kawasan kemerah-merahan dengan kantung berisi air ( blister )ditengah-tengah. Kantung air pecah dan kerak terhasil. Ruam ini tersangat mudah berjangkit dan kanak-kanak tidak dibenarkan ke sekolah sehinggalah lesion yang terakhir sudah membentuk kuping.

3. Pesakit chicken pox juga akan menunjukkan batuk ringan, hidung berair dua hari sebelum bintik-bintik merah timbul.

Kanak-kanak yang dijangkiti chickenpox akan mempunyai 2 jenis lesion pada masa yang sama.
Gambar sebagaimana di bawah :

Komplikasi
Ruam atau cacar air Chickenpox akan berkurangan dalam jangka masa 2 minggu dan biasanya tiada komplikasi. Adakala penyakit boleh jadi teruk walaupun pada kanak-kanak yang sihat dan mengakibatkan komplikasi teruk termasuklah kematian. Kumpulan berisiko untuk jangkitan serta mendapat komplikasi teruk:

· Bayi baru lahir, di mana ibu tidak penah mengidap chicken pox atau pelalian chicken pox.
· Ibu mengandung menyebabkan kesan pada bayi dalam kandungan seperti tak cukup berat dan kecacatan anggota boleh berlaku. Sekiranya ibu mengidap chickenpox seminggu sebelum kelahiran, ia boleh menyebabkan jangkitan serius serta membahayakan nyawa pada bayi.
· Orang yang lemah atau kurang daya tahan akibat penyakit lain seperti HIV, barah sumsum tulang (leukaemia) dan pesakit kanser dalam rawatan kemoterapi. Orang yang mengambil steroid berpanjangan pesakit asma dan sindrom nefrotik.Penghidap sakit radangan kulit (inflammation eczema).
Komplikasi akibat chicken pox:
· Jangkitan kulit- menjadi lebam merah, bengkak dan sakit. Dehidrasi akibat muntah berterusan atau tidak minum air. Tanda dehidrasi ialah kurang kencing, mulut kering dan dahaga.
· Kerosakan otak akibat radangan otak. Tanda-tanda radangan otak ialah sakit kepala teruk, keliru, mudah marah, leher keras dan belakang mengeras serta tidak sedarkan diri.
· Radang sendi- sendi menjadi sakit, kejang dan bengkak
· Jangkitan paru-paru (Pneumonia)- tanda-tanda seperti batuk, susah bernafas, pernafasan berbunyi (wheezing) dan sakit dada.

Rawatan

Rawatan chicken pox sebagaimana di bawah:
1. Rawatan pesakit yang telah terkena chicken pox hanyalah secara rawatan simptomatik sahaja.

a) Demam : antipiretik – paracetamol samada sirap atau pun tablet.
Ditegah sama sekali memberikan salicylates seperti aspirin dan disalcid kepada kanak-kanak kerana ia boleh membawa kepada penyakit Reye’s syndrome.
Apakah penyakit Reye’s Syndrome?
Ia adalah sejenis penyakit yang melibatkan semua organ di dalam badan dan yang paling merbahanya ialah penglibatan hati dan otak. Penyakit Reye’s Syndrome ini dibahagikan kepada 2 fasa kerana ia selalunya dikaitkan dengan jangkitan virus sebelumnya seperti infuenza, demam atau chicken pox. Penyakit ini tidak berjangkit dan sebab terjadinya penyakit ini tidak diketahui. Ia sentiasa disalahdiagnosiskan dengan penyakit encephalitis, meningitis, diabetes, lebih dos ubat, keracunan, sudden infant death syndrome atau penyakit psikiatrik.
b) Gatal-gatal :
1) Losyen Calamine dua hingga empat kali sehari, atau krem hydrocortisone dua kali sehari.
2) Antihistamin seperti Chlorpheniramine maleate 2mg/5ml syrup ( piriton syrup ) dapat membantu melegakan gatal. Dos ubat ini bergantung kepada umur pesakit sebagaimana di bawah :
Kurang daripada 1 tahun : 2.5mls dua kali sehari.
1-5 tahun : 2.5 – 5.0 mls tiga kali sehari.
6-12 tahun : 10mls tiga atau empat kali sehari.
Bagi pesakit yang mempunyai masalah asthma atau porphyria, minta nasihat doktor terlebih dahulu.
3) Mandi – Kerap mandi dapat membantu mengurangkan gatal-gatal. Mandian Oatmeal atau separuh hingga satu cawan serbuk penaik yang dicampur dengan air mandian dapat membantu mengurangkan gatal.
c) Antivirus – Acyclovir ( dapat mengurangkan tempoh pembentukan lesion baru,mengurangkan pembentukan lesion dan mempercepatkan proses penyembuhan sekiranya diambil dalam masa 24-48 jam selepas terbentuknya lesion. )
1) Aciclovir - (Acyclovir 200 mg/5 ml Suspension )
Dewasa : 5-10mls 4 kali sehari selama 5 hari.
<2 tahun : 2.5 – 5mls 4 kali sehari selama 5 hari.
>2tahun : 5-10mls 4 kali sehari selama 5 hari.
2) Zovirax – Acyclovir 200 mg Tablet
Dewasa : 200-400mg 4 kali sehari selama 5 hari.
<2 tahun : separuh dos orang dewasa.
>2 tahun : dos orang dewasa.
d) Selsema – actifed (Triprolidine HCl 1.25 mg & Pseudoephedrine HCl 30 mg per 5 ml Syrup )
>12 tahun : 10 ml
6 – 12 tahun : 5 ml
2 – 5 tahun : 2.5 ml
6 bulan – < 2 tahun : 1.25 ml
Dos boleh diambil 2 atau 3 kali sehari.
( Actifed tidak boleh diambil untuk bayi yang kurang daripada 6 bulan !! )
Selain daripada ubat-ubatan di atas, kanak-kanak yang terkena demam chicken pox digalakkan meminum air masak dengan lebih kerap untuk menggantikan air yang hilang dari badan akibat demam ( insensible fluid loss ).

2.Vaksin varivax – ( varicella zoster virus vaccine )
Vaksin ini sebagaimana lain-lain vaksin berfungsi dengan cara merangsang badan membina antibodi terhadap virus varicella zoster setelah suntikan protein atau virus yang dilemahkan diberi kepada pesakit.

Walaubagaimanapun, vaksin ini tidak dapat merawat pesakit yang sedang dijangkiti chicken pox.
Seperti vaksin-vaksin lain juga, varivax tidak dapat memberi perlindungan sepenuhnya kepada setiap orang. Akan tetapi sekiranya pesakit telah diberi suntikan pencegahan, ia dapat mengurangkan simptom-simptom penyakit ini.

Vaksin ini hanya boleh digunakan untuk pesakit yang berusia lebih daripada 1 tahun. Vaksinasi untuk penyakit chicken pox ini diberikan sebanyak 2 dos. Dos pertama diberikan pada usia 12-15 bulan. Dos kedua pula diberikan apabila kanak-kanak berusia 4-6 tahun.
Sekiranya pesakit adalah berumur 13 tahun ke atas dan masih belum menerima vaksin ini, pesakit perlu mendapat 2 dos suntikan vaksin dengan jarak antara 2 suntikan sekurang-kurangnya 28 hari.
Anda tidak patut mengambil vaksin ini sekiranya anda :
1. alergi pada gelatine atau neomycin.
2. sedang dijangkiti penyakit TB.
3. mempunyai sejarah terkena syndrome Guillain-Barre.
4. mempunyai masalah kronik seperti lelah atau masalah pernafasan lain, kencing manis, masalah buah pinggang atau masalah sel darah seperti anemia.
5. menghadapi masalah kelemahan system imuniti yang disebabkan oleh penyakit seperti kanser atau AIDS, ataupun menerima rawatan seperti steroid, kemoterapi ataupun radiasi.
6. berumur kurang 18 tahun dan baru sahaja mengambil aspirin atau ubat yang dikategorikan sebagai salicylates.
7. baru sahaja menjalani pembedahan pemindahan organ.
8. mengandung.
Elakkan daripada mengandung sekurang-kurangnya 3 bulan selepas mendapat suntikan vaksin varivax.
Jangan sesekali mendapatkan suntikan vaksin tanpa memberitahu doktor yang anda sedang menyusu anak.
Anda dikehendaki berjauhan daripada bayi yang baru lahir sekurang-kurangnya 6 minggu selepas mendapat suntikan vaksin varivax. Anda juga dinasihati supaya tidak mengambil suntikan seperti polio atau vaksin hidup yang dilemahkan lain sekurang-kurangnya 4 minggu selepas mendapat suntikan vaksin varivax.
Untuk lebih informasi tentang varivax, anda boleh layari website ini :

Diet semasa terkena chicken pox.
Pemakanan memainkan peranan yang tidak kurang pentingnya dalam mempercepatkan proses pemulihan dan mengurangkan simptom penyakit.Antara diet yang patut diamalkan semasa terkena penyakit ini ialah:
1. Kurangkan pengambilan buah-buahan sitrus seperti limau dan oren kerana buah-buahan ini mempunyai kandungan asid yang tinggi dan boleh menerukkan ruam dan kegatalan badan.
2. Banyakkan meminum air kerana ia dapat membantu mengawal demam dan menyingkirkan toksin badan.
3. Tingkatkan pengambilan sayur-sayuran kerana sayur-sayuran kaya dengan vitamin dan mineral yang penting dalam mengurangkan pembentukan ruam dan jangkitan. Pengambilan karot amat digalakkan semasa terkena penyakit ini kerana ia terbukti membantu memulihkan pesakit daripada chicken pox.
4. Jangan sesekali mengambil makanan rapu, makanan berminyak dan makanan bergula kerana kesemua makanan ini boleh menerukkan pembentukan ruam.

Wednesday, June 23, 2010

BilA 2 c KecIk BerTemu


Oppsss..KecIk Ke Kite?
oo..yyyeeaaaa...Mesti Lah Kn?Sy KeCik Agi...Ari tu Kn?
2 Pupu KiTe Kan..Dtg..NamaNye SheeRa...Umur Yer sAma tp Ye BeRanOk BuLang 5...Eh3 TerSeLeng Trg Lak..SebeNornyer..2 PuPu Kite Ni Org Trg...Ye Dtg Umah Kite..Kite Pernoh Jumpe Ye BulanG 3 Thn Ni..Bila Jumpe Je kali NI..tU diA..DOH bESOR BDN dIE..kITE Ni Jerk...Kupu3 kite nih...(Kuang3...TerKena Kamu KuPu)...kihkih...Pon IsaP PuTing...Sm Ngan Kite..Kite ni ISap Puting..seBab Mok Kite Kate Kite nI suka Ngat Nangis Ms kecik3 Dulu..Bila Kite NAngis Jerk kena SumbaT puting..He3...





kiTe ngan SheeRa Ni Pantang jUmpe lAPTOP..mula2Lah Nak MengaRAng..kiTe ni Kan Blogger..UHU...Pastu SheeRa Ni AJok Kite NAri inul..hahah..Bukang lah..Nari Poco2...Tp Kite rETI gOYANg BoNTOt JE laH SkIT..kITE NI BARU nak Bergiat akTif ngan Nari..BesNye...
:
:
:
:
:
:
:
Ni Gambor Kite Ngan Sheeraaa main laPTop...Teng..Teng..

Monday, June 21, 2010

Lay park kingx


pu3 nk kongsi pic pu3 laypark kat tmn..ade ke patut mama boh jerk pu3 atas rumput...kotor i tau(nada ngade)...pe lg..ini dunia pu3 ler..abis pu3 main n gigit2 daun..huhu..mama kate nak tangkap pic pu3 n jeng3...ade lah...mn leh gtau...20sen(gaye ayu dlm cite seniman bujang lapuk)...kuikui...duk merapu meraban..meh le tgk gambor pu3 ni erk?
nmpak gg 6 btg saye nih
lihat lah dunia

tgk camera!!


mate dah kuyu ala2 sanjay dutt dah nih..ngantuk nyer



dah bersedia...


Sunday, June 6, 2010

g majlis tawen!!ambik berkat..he3


selonok tau..putri g kawen kawan mama..eh222...kawan mama kawen..pu3 g sana le..ambik berkat?yaka?he3..lama lagiiiii...tungguuuu...cantik kawan mama tuh..rs pu3 lak nak tawen..excited!!!eh3..gatai nyer..mama cubit t...kawan mama yg tawen ni nama nye mokcik zimah..ye tawen ngan pokcik nizam..ms majlis tawen ni mama jumpe semua kawan2 mama..diorang tgk pu3..maluuuu...tp mahu..kihkih..pe ni merepit..oh3..merepek?tp pu3 wat perangai ms ni..ngantuk..sowi babah n mama...ahak!!

jgn tangkap gambar pu3....plez


ni lah babah saya yang suke usik saya...



ini mama saya yg suke pujuk saya

thinking sumtin

tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..ini pengantin yer

BerTatiH lah Anak MamA sayaNg

caye umu 9 bulan..tp caye suke berdiri n lepas tgn..pastu saye tepuk tgn..pastu jatuh..cakit...mama marah...sedih la..caye nak jalan..nak berlari...satu ari caye bertatih 5 langkah..tatut..tpi suke...ni dia video caye..awak semua tgk yer...tgk tau...suke3x...


video

video

Saturday, June 5, 2010

~HaRi2 Pu3 Kena G SekolaH..BuhsAn~



tadaaaaaaaaaaa..pu3 here

eh3..mama


Nape para ibu kena keje,cam mama pu3..slalu keje..pastu pu3 kena g skool..ptg baru mama ambik...klu leh pu3 tak mau g sekolah..pu3 nak itut mama g kj..mamaaaaaaaaaaa....uwaaaaaaaaa..tp sib baik lah pu3 ni baik tau..setiap kali mama hantar pu3 kul 6.30 pg..pu3 diam jerk...selalunyer kak rohaya yg akan tunggu pu3..kak rohaya ni dari indon,muke ye iras cina..babah pernah kate..dah lm pu3 duk ngan kak rohaya n mak...muke pu3 pon dah cam kak rohaya tu...setiap kali mama nak ambik pu3...rambut penuh minyak,pastu pakai sepit rambut..tp takpe..mak n kak rohaya baik..baik ler..kawan2 pon ramai(nama pon taska kan)..ader fatin,imyan(imran),iman,hanis..he3..ramai agi..tp tak ingat nm...pu3 hope(tercakap mat salih pulok)...pu3 selamat kat c2...Aminnnnnn..

Thursday, June 3, 2010

Pu3 MmG RajiN...sGt2..

KeadaaN Baju MamA YAng Tak TerLipat...Mn Pu3 Yer???????

SelaLuNye Bile Pu3 Duk Umah,Pu3 AkAn ToloNg MAma..ToloNg SemakKan Umah maMa..haha...ToloNg Buka SeMua Laci,KuarkaN Barang lm Laci..t MustI maMa Ade Keje..
Tak dAk Lah Nak Bela PewOt Je Kan?WaKAKAKa...Dan Yg Plg Pu3 SukE BiLa MaMa LiPat KaiN..PAs MamA LiPat..Pu3 AKan ToLoNg SimpaNKan Tp SelAlunYe BerkeCAh D Tgh JAlAn..ADuhAi...Niat Pu3 Baik Tau...TaPi MamA tak MAraH Pon..Tp MAmA JerIt Jer...PekAk TelinGe ni..SoRe MAMA Nyaring...KAlAH ZIanA ZAin Tuh...LeTih Dh Nulis..Pu3 Nak miNUm suSU Jap..Ni Pic pu3 TolOng MamA LipAt BAju..he3...




TaDAAAAAA...Pu3 ader dlm kain ni ler?...kihkih

Wednesday, June 2, 2010


wans upon tym(gaya omputeh zaman dulu kala)





________________________________________________________________





he3....ari ni pu3 nak cite pasal rambut pacak pu3(satu tika dulu)...teng..teng...dulu pas pu3 kena sampuk, pu3 demam..pastu ntah cam ner..tetiba2 rambut pu3 pacak..ha3...pu3 pon tak tahu...sampai lah umur pu3 6bln...tu pon pas g berubat, rambut dah jatuh cm topi keledar or abu bakar elah...kihkih..pu3 pon tak tahu ngape jd cam tu..kejap pacak..kejap tak...ader kaitan ke ngan sampuk tuh?oppsss..tu pon seiring ngan tukar nama panggilan HASYA - PU3...tu pon tak tau pe kaitan nyer...pe ye?...pening2..pening2 pu3...agaknye..bila kena sampuk tgk antu, terus rambut pacak sebab terkejut...ye ke?wah3..tatut kan?tatutkan cite pu3 ni..he3....teng...teng...
pas pu3 kena sampuk, terus masuk wad kat PPUM
keadaan tak bermaya
pas kuar wad pon still demam lagi..tak kebas2
pas tu rambut pu3 terus pacak...teng..teng
masa dah tukar nm pu3 n dah ok cume tak dak mood...
pss: pu3 dah tak mau sakit dah n mama gtau tak mau bawak pu3 lalu bawah pokok dah..mungkin benda ni hanya kebetulan( mama kabor)...tp nak hindar...pu3 ni lemah semangat..uhhh...tak mau doh aiihhh